|

Mitä on hyvä tietää ja tehdä ennen kuvauksia?

Kun olet varannut oman kuvauspäivän, yhtä tärkeää kuin itse kuvaustilanne, on siihen valmistautuminen! Erityisesti lemmikin huolellinen valmisteleminen, tukitaitojen opettelu sekä kuviin sopivan vaatetuksen ja rekvisiitan hankkiminen tekevät kuvauspäivästä onnistuneen.

Hyvä valmistautuminen helpottaa rentoutumaan ja varmistaa, että heppakin tietää mitä ollaan tekemässä – tämä kaikki näkyy kuvissa hyvänä fiiliksenä, ja voit vain keskittyä pitämään hauskaa. Valmistaudu ja varaudu siis hyvin, niin saamme parhaan mahdollisen lopputuloksen!

Harjoittele tukitaitoja

Kuvauksissa on paljon liikkuvia osia, jotka täytyy saada toimimaan yhdessä ja yhtä aikaa. Tässä auttaa huomattavasti niin kutsutut tukitaidot, joita voi harjoitella hevosen kanssa etukäteen ja näin auttaa heppaa pärjäämään erikoisessa kuvaustilanteessa rennommin.

Tukitaidoilla tarkoitan erilaisia pieniä taitoja tai tehtäviä, joilla voidaan sekä valmistella hevosta uusiin tilanteisiin että auttaa sitä rentoutumaan ja saamaan hallinnan tunnetta jännittävissä paikoissa. Kuvaustilanne saattaa olla hevoselle aika erikoinen hetki, erityisesti jos kuvauspaikalla on paljon hevoselle uutta, kuten vesistöä tai muita elementtejä, joihin hevonen ei ole tottunut. Tällaisissa tilanteissa on hyvä tutustua jo etukäteen kuvauspaikkaan ja -tilanteeseen, esimerkiksi harjoittelemalla paikallaan oloa ja siihen rauhoittumista.

Voit opettaa hevosellesi myös erilaisia temppuja, jos haluat panostaa kuvauksiin pikkuisen ekstraa. Helppoja opetettavia taitoja ovat esimerkiksi korvien höristys, taaksepäin kurkistus (tai ”porkkanavenytys”) tai kosketuskepin seuraaminen. Voit opettaa hevosesi myös esimerkiksi nousemaan takajaloille tai kumartamaan, mutta vaativammat temput vievät enemmän aikaa ja ne täytyy opettaa aina harkiten.

Hevosen puhdistus ja valmisteleminen kuvaukseen

Hevonen kannattaa pestä hyvissä ajoin ennen kuvausta, aamukuvaukseen jo edellisenä päivänä ja iltakuvauksiin viimeistään heti aamulla. Pienet tahrat tai muut elämän jäljet voidaan vielä käsitellä kuvauksen jälkeen, mutta helpoimmalla päästään kun karva on kiillotettu ja jouhet selvitetty huolellisesti.

Lisähohtoa voit antaa esimerkiksi öljyämällä kaviot ja jos haluat kuviin kunnon kesäfiilistä, voit sitoa harjaan kukkia tai tehdä teille mätsäävät seppeleet. Valkoiset merkit saa loistamaan kalkilla tai valkoisella maissitärkkelyksellä, jos ne eivät puhdistu kunnolla pesussa. Näin yksi päivän päätähdistä on valmiina edustamaan parhaimmillaan!

Huomiota kannattaa kiinnittää myös varusteisiin. Valitse hevoselle tyylikäs nahkariimu tai puhtaat ja ehjät suitset siistin riimunnarun kanssa. Mikäli haluat kuvat joissa hevonen on vapaana, kuvaamme ne ohuemmalla kuvausriimulla joka poistetaan jälkikäteen kuvasta. 

Kuvauspaikan valinta

Kuvauspaikka on normaalisti tallin lähiympäristössä, josta etsitään esimerkiksi metsää, niittyä tai teitä rauhallisella taustalla ja kauniilla valolla. Hevonen voidaan viedä myös muualle kuvattavaksi, esimerkiksi Yyterin hiekkarannat tai erilaiset rauniokohteet ovat tyylikkäiden kuvaustaustojen lisäksi myös upeita kokemuksia käydä. Erikoisemmat retkikohteet voidaan etsiä ja valita yhdessä, joko jo tutuista varmoista vaihtoehdoista tai teemaan sopivia uusia erikoisia mestoja etsien. Multa löytyy jo vino pino hyviä suosituksia hiekkamonttuihin, rannalle, raunioille ja kaupunkimaisemiin! Myös useimpiin puistoihin ja yleisiin retkikohteisiin on mahdollista saada kuvausluvan, kun ajoissa lähtee tiedustelemaan.

Vaikka kuvaus pidettäisiin teidän kotitallilla, kannattaa kuvauspaikalla vierailla kerran tai pari etukäteen herkemmän hevosen kanssa. Jos kuvauspaikaksi valitaan vaikka vauhtimaastoon johtava tie, voi hevosella olla villapöksyissä pitelemistä jos sen kanssa ei ole etukäteen harjoiteltu tässä paikassa rauhoittumista ja aloillaan olemista.

Täysin vieraaseen paikkaan kannattaa mennä hyvissä ajoin ennen kuvausajan alkamista, jotta paikka ja sen erilaiset häiriöt ehtivät tulla tutuksi. Kaikkialla ei ole mahdollista käydä harjoittelemassa ylimääräistä kierrosta ennen kuvauspäivää, mutta kuvausaikaa varataan aina sen verran väljästi, että uuteen ympäristöön ehditään tutustua kaikessa rauhassa.

Omien vaatteiden valinta kuvauksiin

Omat vaatteet pohdituttavat useimpia kuvauksiin tulevia. Perinteisissä yhteiskuvissa tai dokumentaarisessa kuvauksessa paras valinta on mukavat ja yksinkertaiset vaatteet, joissa tunnet olosi hyväksi ja joita ei tarvitse liikaa varoa hepan kanssa. Arkisempi ja neutraalimpi vaatetus ei myöskään vie liikaa huomiota, vaan teidän yhteys ja hevonen itse pääsee oikeuksiinsa.

Vaaleat värit toimivat aina! Erilaiset neutraalit ja murretut, maanläheiset värit kuten valkoinen, kerma, vihreä, sininen ja ruskea sopii lähes kaikille ja kaikkialle. Tarkempi värimaailma on hyvä miettiä myös kuvauspaikan ja hevosen mukaan; tummassa metsässä mustan hevosen kanssa voi olla hyvä suosia esimerkiksi murrettua tummansinistä, jotta et loista kirkkaana valopallona mutta et myöskään uppoa täysin taustaan. Yhteiskuvissa hevoseen hyvin sopiva värimaailma tekee yleisilmeestä harmonisen ja yhtenäisen, jos tarkoitus on kuvata viralliset potretit ja hevosen esittelykuvat, on parempi erottua hevosesta kunnolla eri värisissä vaatteissa.

Siistit ratsastushousut, puhdistetut ja muihin nahkavarusteisiin sopivat saappaat tai kengät ja hyvin istuva paita toimii aina. Jos haluat pikkuisen rennompaa ilmettä, ovat esimerkiksi hupparit tai paidan päälle kerrostettavat liivit ja pitkähihaiset hyviä valintoja.

Kesäillan rentoon kuvaukseen tai tunnelmalliseen iltakuvaukseen sopii kauniisti laskeutuva kesämekko tai hame. Sivuhalkio varmistaa että jalat eivät näytä katkeavan hupsusti, ja kevyt kangas mahdollistaa mielenkiintoisen elementin liikettä sisältäviin kuviin. Ratsastuskuviin kannattaa harkita joko halkiollista ja pitkähelmaista mekkoa jonka saat edestä jalkojen alle, tai pyöräilyshortseja mekon alle.

Viimeistellyn ulkonäön saat puhtailla hiuksilla ja luonnollisella, kevyellä meikillä. Hiukset ja meikki on usein hyvä olla sinulle normaali arkimeikki, jolloin tyyli on paremmin aikaa kestävä ja tuntuu omalta. Jos et normaalisti laittaudu lainkaan, voit aivan yhtä hyvin tulla kuvaukseen meikkaamattomana! Finnit ja tummat silmänaluset voidaan aina korjata jälkikäsittelyssä.

Vaatevalinnat käydään aina läpi myös kuvauksen suunnittelussa, joten voit siinä vielä kysyä jos sinulla on useita eri vaihtoehtoja minkä väliltä et osaa päättää.

Teemakuvaukset ja rekvisiitta

Aina ei tarvitse tyytyä kotitallin metsätiellä otettuihin seisoskelukuviin, vaan kuvauksissa voidaan toteuttaa myös hauskoja teemoja ja ideoita! Kerro jo kuvausta varatessasi, jos haluat kuviin jotain erikoista, olipa se sitten vain pienet viittaukset lempisarjaasi tai alusta loppuun asti suunniteltu teemakuvaus. Näin voimme yhdessä ideoida sopivaa vaatetusta, asusteita, rekvisiittaa ja hevosen valmistelua, sekä miettiä kuvauspaikan aiheeseen sopivaksi.

Isompikin visio on usein helppo toteuttaa varsin pienillä hankinnoilla ja kirpparilöydöillä – me esimerkiksi kuvasimme Apocalyptic Halloween -teemakuvauksen niin, että osallistujien ainoat hankinnat olivat kaasunaamarit ja teemaan sopivat takit/viitat. Kun yhdistetään kahden visionäärin mielikuvitus, päästään upeisiin lopputuloksiin varsin helpolla!

Minulta itseltäni löytyy kauniita yksisarvisen sarvia muutamassa eri värissä, sekä kevyt ja turvallinen viikinkikirves hurjastelijoille. Erikseen tilattavat efektit – värijauheet ja savupanokset – ovat myös turvallisia käyttää, ja neuvon aina niiden kanssa.

Spesiaalit kuvat saa myös pienillä yksityiskohdilla, joka voi olla mikä vain sinulle tärkeä esine. Kaunis ranneke tai sormus näkyy lähikuvissa, onnenamuletti voidaan ottaa mukaan yksityiskohtakuviin ja merkityksellisistä kukista rakennettu seppele muistuttaa tärkeästä yhteydestä vuosienkin päästä.

Ulkona kuvataan sään sallimissa rajoissa

Koska hevoskuvaukset toteutetaan ulkona, täytyy tarjolla olevat sääolosuhteet huomioida kuvausta suunnitellessa. Kuvaamisen estää täysin käytännössä ainoastaan valtava kaatosade ja myrskykeli, jossa ei ole järkevää eikä turvallista työskennellä. Pakkanen ja helle katsotaan täysin hevosen rajojen mukaisesti, esimerkiksi kuumana kesäpäivänä voidaan kuvata aikaisin aamulla tai myöhään illalla jolloin lämpötila on armollisempi. Kovallakin pakkasella voidaan ottaa poseerauskuvia, mutta hankilaukat kannattaa jättää pakkaslukemille joissa urheilu on turvallista.

Kaunein valo on auringon noustessa ja laskiessa, jolloin aurinko paistaa kultaisena ja matalalla. Syksyllä sekä talvella aamut ja illat ovat myös otollista aikaa usvalle. Täysin pilvetön kesäpäivä on kuvaamisen kannalta huonoin mahdollinen vaihtoehto, mutta senkin kanssa pärjätään kun mennään metsään tai muuten varjoisalle paikalle, missä ei tarvitse siristellä silmiä eikä miettiä mihin jyrkät varjot muodostuvat.

Seikkailumieli voi tuoda yllättäviä ja erilaisia kuvia, kun kuvauksia ei peruta heti pienen tihkusateen takia. Hyvin tarkoin visioituihin kuviin luonnollisesti tarvitaan halutun lopputuloksen vaatima keli, mutta perinteisiin poseerauskuviin tai dokumentaarisiin kuviin kannattaa lähteä vaikka kuvauspäivän sääennuste ei näyttäisi paperilla aivan täydelliseltä.

Hyvä valmistautuminen näkyy lopputuloksessa

Huolellisesti valmisteltu hevonen, harkittu pukeutuminen ja rento, luottavainen fiilis tekevät kuvista kuin kuvista kauniita, iloisia ja merkityksellisiä. Kun käyt kuvausta edeltävänä iltana ajoissa nukkumaan ja saavut kuvauksiin hyvin nukkuneena, syöneenä ja apukädet valmiina hommiin, tulee galleriasta ihan takuuvarmasti täydellinen!

Tutustu kuvauspaketteihin

Samankaltaiset artikkelit