White Tsikatilo

Suomalainen puoliverinen, 171cm mustanruunikko ori, s. 02.01.2012
Kilpailee kouluratsastuksessa tasolla Grand Prix, VH12-031-0595

KRJ-palkittu ensimmäisellä palkinnolla 15.03.2015
YLA-palkittu ensimmäisellä palkinnolla 25.05.2015

Kasvattaja Whitehall (FIN) - Omistaja Granstad (VRL-08761)

Tikki on iso, leppoisa ja toisinaan vähän turhankin ahkera unelmoija. Se tuntuu välillä katselevan maailmaa vastasyntyneen varsan silmin, jolloin pienikin asia on ihan hurjan jännittävää ja normaalista paikastaan väärille tielle eksyneet tavarat ovat vähintäänkin epäilyttäviä. Ihmistä loppuun asti kunnioittava ori on ehkä omalaatuinen, mutta ehdottoman luotettava työtoveri.

Isoa kokoa on turha arastella, Tikki ei juurikaan jyräile, lähde omille teilleen tai muutenkaan vaivaudu kiukuttelemaan ilman hyvää syytä. Kutakuinkin kaikki toimenpiteet harjailusta kunnon kiillotuspesuun saa hoitaa varsin rauhassa, riittävän kauan aloillaan seistyään orilla on tapana viihdyttää itseään etsimällä joku äärimmäisen jännittävä asia ja jäädä pohdiskelemaan sen syvintä olemusta. Välillä totaalinen omaan maailmaan ajautuminen aiheuttaa hoitajallekkin tuskaisia hetkiä, kun ori ei reagoi jalkojen tuuppimiseen saati edes huomaa suitsittaessa suuta auki kampeavaa sormea. Pieni huhuilu ja taputtelu riittää yleensä herättämään Tikkiä sen verran takaisin tähän maailmaan, että se noteeraa myös hoitajansa touhuilut.

Kun siirrytään kentän puolelle, unohtuu elämän tarkoituksen pohdiskelu ja Tikkikin terävöityy edes jonkin verran. Se on luottavainen ja rento ratsastaa, tekee rohkeasti uusiakin asioita ja yrittää aina parhaansa, mutta ei suinkaan ilmaiseksi. Ratsastajan täytyy olla mukana ohjeistamassa täydellä teholla jos haluaa jotain tulosta aikaiseksi, muussa tapauksessa ori vain haahuilee ympäri kenttää tehden vähän sitä mitä sillä hetkellä sattuu huvittamaan. Tikki liikkuu luonnostaan hyvin ryhdikkäästi ja on sen verran isoliikkeinen, että kunhan vain ratsastaja jaksaa hoitaa oman osuutensa kunnialla, selvittää ori kaikki annetut tehtävät kuin vettä vain. Erityisesti pidempien treenien loppupuolella tai uusia tehtäviä opetellessa Tikki alkaa herkästi myös vähän turhankin oma-aloitteiseksi, jolloin se tarjoaa osaamiaan liikkeitä jo olemattomistakin ohjeentapaisista. Oikein reippaina päivinä on jokseenkin ärsyttävää kun pieni pohkeen liikautus aiheuttaa yrityksen tarjota lyhyttä sarjaa laukanvaihtoja, mutta pari herättävää puolipidätettä ja kasa liukuhihnalla annettuja uusia tehtäviä saa orin taas malttamaan mielensä ainakin hetkeksi aikaa.

Suku & jälkeläiset

i. Rhinestone Eyes
172cm m fwb
ii. Witchking
175cm m swb
iii. Omri
177cm m swb
iie. Sweet Lesley
172cm m swb
ie. Rapidfire
170cm m fwb
iei. Racemate GN
169cm m fwb
iee. Rosella
171cm m fwb
e. Kerosene
167cm rn fwb
ei. Acacius
170cm rt fwb
eii. Aenor
168cm rn fwb
eie. Dionysius
163cm rn fwb
ee. Galene
165cm m fwb
eei. Hermes GBR
169cm m bwb
eee. Lysandra
166cm trn fwb

01. Belgianpuoliverinen tamma Topaz Quintessa syntyi 01.11.2014, emä Strand Quadrin
02. Suomalainen puoliverinen ori Wolf's Park Fiction KRJ-I, YLA2 syntyi 10.11.2014, emä Hukkapuron Edith
03. Suomalainen puoliverinen ori Rostov Thrill syntyi 01.01.2015, emä Passion Flow
04. Suomalainen puoliverinen ori Trivaldo Harley syntyi 20.01.2015, emä Hennessee F
05. Suomalainen puoliverinen tamma Carya Night Attac syntyi 01.06.2015, emä Carya Nighty-Night

Sukuselvitys

Tsikatilon isänisä Witchking on ruotsalaissyntyinen tumma, kaikin puolin kookas 172cm korkea orii, joka oli jo nuorena hyvin lupaava ja laajoja piirejä kiinnostava kouluratsun alku. Se ostettiin 4-vuotiaana Suomeen ja samaisen omistajan nimissä ori viettelee yhä edelleen eläkepäiviään. Witchking teki suhteellisen pitkän, kansainvälisen uran kouluratsastuksessa kilpaillen Euroopan sisällä useissa merkittävissä kilpailuissa grand prix-tasolla. Eläkkeelle tämä hyvin tulinen ja haastavaksikin mainittu hevonen siirtyi 18-vuotiaana, aloittaen käytännössä vasta tällöin myös jalostusorin tehtävät. Toistaiseksi Witchkingillä on viitisentoista koulukentillä menestynyttä jälkeläistä.

Isälinja johtaa kolmannesta polvesta löytyvään Omriin, aina 177cm korkeaksi jättiläiseksi kasvaneeseen ruotsalaisoriin. Mustalta kouluratsulta löytyi liikekapasiteettia vaikka muillekin jaettavaksi ja siltä odotettiinkin erittäin paljon. Voitokkaasti startannut kilpaura päättyi kuitenkin varsin nopeasti kilpailuissa tapahtuneeseen tapaturmaiseen loukkaantumiseen jossa orin jalalle kävi niin köpelösti, ettei hevosesta enää kilparatsua saatu. Huolellisen ja ammattitaitoisen hoidon avulla Omri parani kuitenkin mallikkaasti ja pääsi viettämään vähän rauhallisempaa siitosorin elämää. Vaikka kilpailuista ei kovin kattavia meriittejä ehditykään saada, oli ori kuitenkin ennen loukkaantumista kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla.

Isänisänemä Sweet Lesley kuuluu sekin suvun ruotsalaisjoukkoihin. 172cm korkea sysimusta tamma oli kaikin puolin varsin keskivertopolle: se oli ihan hyvä kouluradoilla mutta ei mikään liikehirmu tai maailman notkein temppuilijaihme. Lesleyllä kilpailtiin kuitenkin vaativia luokkia jonkun verran ja keräsi se sieltä muutaman sijoituksenkin ennen radoilta vetäytymistä. Vähän huvin vuoksi-tyylillä käydystä kantakirjauksesta jäi käteen keskivertotamman kakkospalkinto ja jotta eläkepäivät eivät ihan täyttyisi tarhassa möllöttelystä ja tätiratsuna toimimisesta, pykättiin tammalla yksi varsakin.

Isänemä Rapidfire puolestaan syntyi ja kasvoi Suomessa, jossa se myös teki suurimman osan kilpaurastaan. Tämä musta, aina 170cm korkeaksi kasvanut tamma on luonteeltaan hyvin kiltti ja miellyttämisenhaluinen, kaikin puolin varsin erinomainen kouluratsu siis. Ihan kv-tason GP-tähtöstä siitä ei silti tullut vaan Rapidfire jäi kiertämään vähän pienempiä kilpailuita, keräillen näistä lukuisia sijoituksia ja voittoja. Tamma näytti kykynsä myös periyttäjänä jättäen jälkeensä neljä hienoluonteista varsaa, näistäkin jokainen varsin mallikkaasti kouluradoille päätyneitä yksilöitä.

Rapidfiren isä eli Tikin isänemänisä Racemate GN jatkaa suomalaista linjaa. Isän puoleisesta lähisuvusta ainut sentin verran alle 170 senttiseksi jäänyt musta (oikea väri sentään löytyi) ori oli vähän rajatapaus ja päätyikin aikamoiseksi kiertolaiseksi. Ensivaikutelman perusteella ori vaikutti varsin potentiaaliselta kouluratsulta mutta menestystä ei silti meinannut tulla ja kapasiteetti tuntui aina loppuvan vähän kesken. Omistajat vaihtuivat kerta kerran jälkeen, jokseenkin epäonnisen elämän jälkeen sentään eläkepäivänsä Racemate sai viettää rauhassa samassa tallissa. Yrittämisen puutteesta ei silti voida ketään moittia, ori saatiin kantakirjattua kolmannella palkinnolla ja tekaisipa se myös viisi jälkeläistä.

Suvun teräsmuorina tunnettu isänemänemä Rosella oli oikea esimerkkitapaus suomalaisesta sisusta. 171cm suvulle tyypilliseen tapaan musta kouluratsu ei varsinaisia eläkepäiviä viettänyt, se kilpaili enemmän tai vähemmän läpi elämänsä ja vielä vanhoilla päivinäänkin toimi opettajana nuorelle kouluratsastajalle. Mikään mestariratsu se ei ollut mutta vaativista luokista tuli keräiltyä ruusuke jos toinenkin. Kantakirjauksesta Rosellalle suotiin toinen palkinto ja varsoja se pykäsi muutaman. Teräsmummo koki luonnollisen kuoleman lopulta varsin kunnioitettavassa 27 vuoden iässä.

Tikin emän puoleisesta suvusta ei mitään kovin yllättävää löydy. Emänisä Acacius oli oikein komea ja kookas, 170cm korkea rautias puoliveriori. Se syntyi, kasvoi ja kilpaili Suomessa kansallisia luokkia pääasiassa vaativalla tasolla, myös muutamat intermediatet kokeillen. Acacius oli sellainen ihan kiva hevonen: aika hajuton ja mauton, kiva katsella muttei muuten mitään kovin suuria tunteita herättävä. Se keräili jokusia sijoituksia, tekaisi jokusen varsan ja eli ihan leppoisaa harrastelukilparatsun elämää. 15-vuotiaana Acacius ruunattiin ja myytiin junnuratsastajalle opettamaan vähän vaativien luokkien liikkeitä, samalla ratsastajalla ori pysyikin sitten loppuelämänsä ja kuoli lopulta 23-vuotiaana.

Emänisänisä Aenor oli jo vähän poikaansa parempi suorittaja. Sekin suomalaissyntyinen, 168cm korkeaksi jäänyt oikein perinteinen ruunikko puoliverinen. Aenor oli henkeen ja vereen kouluratsu, se keräili varsin tasaiseen tahtiin sijoituksia intermediate- ja grand prix-luokista. Ori löysi hyvin varhain luottoratsastajan jonka kanssa se kilpailikin koko uransa, keräten muutaman arvokilpasijoituksen ja kiertäen myös lähimaissa kokeilemassa kansainvälisiä luokkia. Nivelrikko alkoi kuitenkin vaivata kahtakymmentä ikävuotta lähestyttäessä joten siihen oli hyvä lopettaa kilpailuissa kiertely ja siirtyä täysin siitoskäyttöön.

Emänisänemä Dionysiuksella olisi varmasti ollut potentiaalia vähän pidemmällekin mikäli onnetar olisi näin suonut. Dionysius syntyi suomalaiselle koulukasvattajalle joka piti pienehköä, vain 163cm korkeaksi kasvanutta ruunikkoa tammaa varsin lupaavana. Kasvattajansa luona tamma saikin vietellä elämänsä ensimmäiset 8 vuotta, kierrellen ikäluokkakilpailuja ja tavoitteellisesti kohti vaikeampia luokkia treenaten. Hyvärakenteisena ja kauniisti liikkuvana hevosena Dionysius kantakirjattiinkin ensimmäisellä palkinnolla, koulukilpailuissa meni hyvin ja ensimmäinen nuorena tehty varsa kasvoi lupaavasti. Nousulähtöinen ura piti kuitenkin haudata kun kesälaitumella tamma sai pientä osumaa laiduntoveriltaan, seurauksena paha murtuma toiseen etujalkaan. Kilparadoille ei ollut enää paluuta mutta siitostamman tehtävissä Dionysius oli erinomainen, jättäen jälkeensä lopulta 11 kaunista varsaa.

Siinä missä osaa sukulaisista on kohdannut huono tuuri kesken parhaan menestyksen, ei emänemä Galene päässyt edes kokeilemaan mihin kaikkeen siitä olisikaan. Suomessa syntyneen, 165cm korkeaksi kasvaneen mustan tamman suunnitelmat olivat ajoissa selvillä, sen elämän päätarkoitus olisi tehdä varsoja. Hyvästä emälinjasta tullut Galene oli itsekin oikein kaunis ja hyvin liikkuva joten kasvattaja päätti säästää pienen siivun kuluissa ja jättää kilpailut joillekin muille. Muodon vuoksi tammalla käytiin muutamat aluetasoiset koulukilpailut hyvin tuloksin, nämä ja kantakirjauksesta napattu varma ykköspalkinto riittivät antamaan varsojen ostajille vähän taetta Galenen todellisesta laadusta. Se osoittautuikin varsin hyväksi periyttäjäksi tehden kaiken kaikkiaan 13 varsaa, jättäen näistä jokaiselle kauniin ravin ja hyvät lähtökohdat kilparatsuksi kasvamiselle.

Emänemänisä Hermes GBR oli brittiläinen tuontiori, sen hetken kuumin nimi. 169cm korkea oikea uljas musta oli kansainvälinen menestyjä kouluradoilla: se kilpaili grand prix-tasolla kierrellen ympäri maailmaa, sijoittuen myös useissa arvokilpailuissa komeilla prosenteilla. Oikea menestystarinoiden sankarihahmo ei lopulta osoittautunut periyttäjänä ihan huippujen huipuksi mutta ennen ensimmäisten ikäluokkien varttumista oli ori itse niin hittituote, että tuontitavarana se sai Suomeenkin jokusen kymmentä varsaa parin vuoden sisään.

Emänemänemä Lysandran kasvattaja oli yksi näistä Hermes-hypetykseen osallistuneista jonka oli tietenkin pakko saada se omakin tamma astutettua tällä huippuoriilla. Tamma itse oli varsin keskinkertainen, 166cm korkea kauniin tummanruunikko ja rakenteeltaankin kaikin puolin korrekti. Kouluradoilta ei kuitenkaan kovin ihmeellistä menestystä herunut, jokusen vuoden verran sen kanssa jaksettiin kokeilla vaativia luokkia ja satunnaisesti muutamaa intermediatea ennen kuin tamma siirrettiin täysin siitoskäyttöön. Lysandra kantakirjattiin toisella palkinnolla ja se sai seitsemän varsaa.


Kilpailumenestys

Tikki on sijoittunut KRJ-kilpailuissa 89 kertaa, näistä voittoja on 17.

26.09.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/40
27.09.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 2/60
28.09.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 2/60
28.09.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 6/50
30.09.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 5/50
30.09.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 2/30
03.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/29
03.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 9/99
05.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/29
06.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 5/42

23.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/60
24.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 2/60
25.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 2/60
27.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 2/48
30.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/50
23.11.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 5/30
28.11.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/30
29.11.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/30
19.11.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 2/30
21.11.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 5/30

13.03.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand prix - 4/30
13.03.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand prix - 3/30
15.03.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand prix - 3/30
15.03.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand prix - 1/30
17.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 4/40
19.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 1/40
21.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 5/40
21.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 5/50
21.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 1/40
21.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/40

25.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 5/40
26.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 1/50
26.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 2/40
26.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/40
26.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 3/40
27.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 2/40
27.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 3/30
28.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 4/40
29.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 4/40
01.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/40

06.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla vaativa B - 1/60
07.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 3/40
17.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppoa A - 6/40
18.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla vaativa B - 3/40
22.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla vaativa B - 2/50
09.04.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla vaativa B - 6/40
10.04.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla vaativa B - 6/40

31.10.2014 kutsu KRJ-CUP tasolla Grand Prix - 5/104

31.01.2013 kutsu tarinakoulukilpailut tasolla helppo A - 2/18
01.12.2014 kutsu KRJ tarinakoulukisat tasolla Grand Prix - 3/11

30.10.2015 kutsu VSN - Ridden RCH 10p

29.01.2013 kutsu MSY match show - PUN

07.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/30
07.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 5/29
11.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 4/30
13.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/30
16.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 5/30
18.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 5/30
19.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/60
19.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/60
19.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/50
22.10.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 7/60

28.11.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 6/40
10.12.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 4/30
13.12.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 4/30
14.12.2014 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/30
15.02.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/30
15.02.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 1/30
16.02.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/30
19.02.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand Prix - 3/30
06.03.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand prix - 4/30
07.03.2015 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla Grand prix - 2/30

21.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 2/30
21.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 1/40
22.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/40
23.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/42
23.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/40
23.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 3/30
24.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/42
24.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 2/40
24.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 5/50
25.01.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 2/30

03.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 1/40
07.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 2/40
08.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 7/50
23.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 1/40
28.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 6/40
28.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 5/40
28.02.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 5/40
01.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 3/40
03.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla helppo A - 1/40
06.03.2013 kutsu KRJ-koulukilpailut tasolla vaativa B - 4/60


Päiväkirja

31.01.2013 Tarinakoulukilpailut tasolla heA, sij. 2/18
Teidän ratanne meni aivan pieleen. Lähetät itkupotkuraivariviestin. Kummalla oli huono päivä - sinulla vai hevosellasi? Max 160 merkkiä.
Rata meni tosi hyvin. Jos siis ei haittaa, että sijoteltiin tehtävät uusiks, kaikki suorat linjat muistutti kihartimesta tullutta ja poni meinas kirmasta keskilaukassa aitojen läpi.
Tuomarin kommentti: Juuri sellainen viesti, jonka voisin kuvitella lähettäväni itsekin kaverilleni huonon suorituksen jälkeen. Ilmaus "kaikki suorat linjat muistutti kihartimesta tullutta" oli oikein osuva!


31.10.2014 - Tikki on meinannut jäädä vähän vähälle huomiolle, pitänee omistaa sille joku kunnon hemmottelupäivä ettei herra käy katkeraksi! Orilla alkaa olla jo komea kasa sijoituksia plakkarissa, vaikka nämäkin taitaisivat jo kelvata laatuarvosteluihin niin haluan silti kilpailla sen kanssa vielä sen verran, että saataisiin ne ns pakolliset 40 sijoitusta myös Grand Prix-luokista täyteen. Yli puolen välin ollaan kuitenkin jo päästy, että hyvin menee! Porrastetuissakin ori on edennyt komeasti, vielä toki on matkaa huipulle sillä saralla.

Himpun verran harmittaa se, että Tikin kasvattaja vaikuttaa kadonneen piireistä ja täten on hevosen vanhemmatkin jääneet aika puolitiehen. Tämä taas tarkoittaa lisää hommia minulle, mikäli mielimme saada KRJ:n ja YLA:n arvosteluista mahdollisimman hyvät pisteet ja palkinnot. Mutta onneksi Tikki on vielä hyvässä iässä eikä meillä ole kiire minnekään, eli hiljaa hyvä tulee ja mennään laatiksiin sitten kun ollaan niihin valmiita. Siihen asti vain tiukkaa treeniä ja lisää kilpailuareenoiden kahlaamista.


06.11.2014 - Hyvin menee! Ori on tällä hetkellä oikein teräkunnossa, sijoituksia vain ropisee ja treenit sujuvat erinomaisesti. Marraskuun ensimmäisenä päivänä Tikin ensimmäinen varsakin syntyi, kaunis belgialainen tamma Quintessa. Jännityksellä jäämme odottelemaan mitä tästä koululupauksesta kuoriutuukaan. Muutama muukin varsa "tarvittaisiin" laatuarvosteluja varten mutta toistaiseksi meillä Granstadissa ei ole Tikille sopivaa tammaa, joten täytyy vain koittaa tyrkytellä oria muille kasvattajille ja toivoa parasta.

Tänään me käytiin vähän maastoilemassa, lumet ovat tainneet tulla jo jäädäkseen joten tylsä tasaisen ruskea maisema on peittynyt taas ihanaan hankikerrokseen. Mitään hirmupakkasia ei silti ole onneksi tullut joten ratsastajakin saattoi könytä satulaan ilman eskimovaatetusta. Otettiin Tikin kanssa vain ihan rauhaksiin, käveltiin vähän pidempi lenkki ja koitettiin tähtäillä muutamiin vähän isompiin mäkiin mukamas jonkin sortin mäkitreenin merkeissä. Maastolenkin päätarkoitus oli kuitenkin maisemien ihailu, rauhasta nauttiminen ja hienon hevosen fiilistely. Ihanaa omistaa suurisydäminen hevonen joka antaa kouluradalla kaikkensa ja jonka kanssa saattaa silti lähteä maastoon raahustelemaan ilman huolen häivää!


01.12.2014 Tarinakoulukilpailut tasolla Grand Prix, sij. 3/11
Brittiläinen kouluratsastusguru Jean Clayworth tulee pitämään Oldfinion Dressagen tiloihin valmennuksia. Sinä osallistut hevosellasi valmennukseen. Valitse tasoltasi (Helppo B tai Grand Prix) kouluratsastustehtävä jota suoritat ja kirjoita päiväkirjamerkintä valmennuksestasi joka sisältää Jean Clayworthin kommentit ratsastuksestasi.
Lähdin rohkein mielin Tikin kanssa erään arvostetun brittigurun valmennukseen, vaikka herra Jean Clayworth olikin tunnettu napakasta opetuksesta luotin silti vakaasti fiksuun ja taitavaan ratsuuni. Itseeni olisin kuitenkin voinut valaa luottamusta ja uskoa vähän enemmän, ei meinannut ihan pysyä pakka käsissä kun yhtäkkiä oltiinkin jonkun ison nimen silmäin alla! Kun laittelin yksinkertaisen vaihtosarjan tilalle kylkimyyryavotaivutuksia ja passagen sijaan Tikki esitteli taitojaan pellepiaffessa alkoi hillityn britinkin hermorakenne jo vähän rakoilla. "Oh my dear lord, put it together already! Don't be an ass for that horse, he's done nothing to deserve it. THINK what you are doing, could you do that please? If not for me, but for your clearly talented and loyal little boy." Tikkiä ylimääräinen sähläily ei tuntunut haittaavaan tippaakaan, se tanssahteli ympäriinsä korvat tötteröllä ja nykäisi takataskusta tempun jokaiseen sekavaan aivoitukseeni. Eipä tarvitse varmaan näyttää naamaansa tämän sedän valmennuksessa toiste, voi älytön miten lahjakkaaksi sitä voi itsensä tunteakaan...


27.01.2015 - Meidän tavoitteena oli kerätä vielä GP-luokistakin 40 sijoitusta ja nyt saatiin sitten viimeisetkin komeat rusetit palkintoseinää koristamaan, mikä tarkoittaisi sitä, että Tikin kilpailu-ura alkaisi olla tässä ja rauhalliset eläkepäivät kutsuvat. Komean uran ori kyllä tekaisikin, 89 sijoitusta ei ole lainkaan hullumpi suoritus!

Seuraavaksi me otetaan tähtäimeen maaliskuun KRJ-laatuarvostelu, mitä nyt ennakkoon ollaan vähän pisteytystä vilkuiltu ja kriittisesti vaaleanpunaisten lasien läpi Tikkiä arvioitu niin sormet ristissä komean pistesaaliin puolesta! Tikin kahdesta varsasta on kasvanut komeita, hienosti suorittavia kouluratsuja, toivottavasti ainakin yksi samanlainen saadaan vielä omaankin talliin orin linjaa jatkamaan. Nyt jätetään kuitenkin varsahaaveilut vielä hetkeksi sivuun ja pidetään tiukkaa viimehetken treeniä jotta voidaan sitten laatiksen jälkeen sanoa, että kaikkemme tehtiin ja tähän se riitti.


15.03.2015 - Ja naps vaan, ykköspalkintohan sieltä mukaan kolahti! Luottavaisin mielin lähdettiin kokeilemaan onnea kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa mutta kyllä siinä silti pieni onnen kyynel tirahti kun tulokset luettiin ja ruusukkeet jaettiin. Tikki onkin ensimmäinen omistamani hevonen jonka olen KRJ-laatikseen vienyt joten ei paha alku ollenkaan!

Ori käyttäytyi tilaisuudessa aivan erinomaisesti, ei siitä paljon ylpeämpi olisi voinut olla. Se oli rento ja hyvin kuulolla vaikka välillä pitikin vähän pörhistellä muille oreille, esiintyminenkin sujui jo kuin vanhalta konkarilta. Rakennearvostelusta Tikki sai lähes täydet pisteet, 8,5! Komea poika! Jälkeläisarvostelusta saatiin myös täydet pisteet, tästä valtavan suuri kiitos ihanille omistajille jotka ovat aktiivisesti kilpailleet ja treenanneet pikku-Tikkejä.

Tulosten kunniaksi järjestettiin tallilla pienet kakkukahvit, orille on huomenna luvassa oikein kunnon hemmottelupäivä ja varsojen omistajille lähetettiin pienet kiitoslahjat. Jahka juhlahumusta selviydytään suunnataan seuraavaksi katseet YLAn suuntaan, varsapuuhiin ja jos lopuksi rahkeet riittää olisi myös suomenpuoliveristen laatuarvostelusta palkinto aika komea päätös uralle.


29.04.2015 - Tikin aloittama menestystarina on saanut jatkoa, sen komea ensimmäinen orivarsa Wolf's Park Fiction palkittiin tämän kuun KRJ-tilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla! Perin mukavaa seurata seuraavan sukupolven kehittymistä ja menestystä, en voisi kyllä juuri tyytyväisempi olla kodeista joihin orin varsat ovat päässeet.

Tsikatilo itse on vietellyt nyt pientä kevätlomaa, se on saanut nauttia ihanan lämpimistä keleistä tarhassa kavereiden kanssa. Miekkonen on voinut oikein hyvin, vähän se on ehkä ukkoutunut kun ei ole enää tarvinnut kierrellä kilpakentillä mutta tämäkin näkyy lähinnä laiskotteluna ja lisääntyneenä haahuiluna. Ei ole kerta eikä ensimmäinenkään kun Tikki on möllöttänyt tarhan aidalla tuijottelemassa merimaisemia ties miten pitkiä aikoja korvaakaan liikauttamatta, heräten todellisuuteen vasta kun sitä on käyty vähän kaulalle taputtelemassa...


25.05.2015 - Jee, mainio ukko! Yleislaatuarvostelun toukokuun tilaisuudesta kotiuduttiin myöskin ykköspalkinnon kanssa. Kokenut ja kaiken nähnyt Tikki käyttäytyi jälleen aivan mahtavan hienosti ja täräyttikin luonteesta täydet pisteet! Myös jalostusosiosta saatiin täydet pisteet sekä suvusta, että varsanäytöistä. Rakenneosio jäi ehkä omaan makuuni vähän alakanttiin ja pienellä lisäpanostuksella oltaisiin saatu vielä muutama lisäpiste muissakin osioissa, mutta hieno varma ykköspalkinto on kuitenkin hyvä tulos johon ollaan erittäin tyytyväisiä. Nyt alkaa olla jo hiljaksiin kaikki halutut ruksit ruudussa, siispä Tikki pääsee nauttimaan leppoisista eläkepäivistään ja eiköhän se saa tammojakin heilastella vielä muutaman varsan verran.


Valmennuspäiväkirja

15.01.2013 kouluvalmennus, pitäjänä helllu - Sait heti itsenäisistä verryttelyistä lähtien Tikin hyvin avuille. Se kuunteli mahdollisimman tarkkaan, mitä sinä sinne kerrot. Pohkeenväistöt molempiin suuntii käynnissä onnistui todella nätin näköisesti. Niissä ei ollut mitään valittamista. Ravissakin pohkeenväistöt sujuivat hyvin. Ainoa ongelma ravissa olikin se, että et itse päässyt heti mukaan ravin tahtiin. Kun on iso hevonen alla jolla ei ole ehkä niin kivat ja pehmeät askeleet, niin menee hetki tottua tahtiin. Yleensä tahti tulee hetken päästä sellaiseksi, että on itse sen sisäistänyt ja silloin selässä on helppo istua. No laukassa Tikki toimi oikein hyvin. Se lyhensi ja pidensi itseään niin, että ei joutunut pysähtymään, vaikka ympyrällä pyöri pienempiäkin hevosia. Yleisesti teillä sujui hyvin. Meno oli lennokasta eikä siitä ainakaan tarmoa puuttunut. Hyvä.


20.09.2014 kouluvalmennus, pitäjänä Otterley Wilson - Tikki oli varsin komea ilmestys tepastellessaan pörheästi kentälle Taffelin vierellä. Orista huokui heti hieno yhteistyöhaluisuus ja ryhdikkyys niin kuin nyt tämän tason kouluhevoselta kuuluikin. Tikki oli alkukäynneistä lähtien hyvin kuulolla, mutta lähti sooloilemaan selvästi omiaan, jos Taffelin keskittyminen herpaantui hetkeksi. Esimerkiksi Taffelin asettaessa jalustintaan paremmin jalkaan, lähti Tikki esittämään itsekseen erittäin hienoa sulkutaivutusta.

Tällä kertaa valmennuksessa ei ollut mitään tarkasti määriteltyä tehtävää, vaan keskityin vain ennemmin kommentoimaan ratsastajan ja hevosen yhteistyötä. Taffel ratsasti ensin Tikkiä jokaisessa askellajissa ja suoritti sitten pyytämiäni tehtäviä kuten laukanvaihtoja sarjassa tai siirtymistä piaffeen ja passageen. Tikki toimi hyvin, muttei selvästi antanut mitään ilmaiseksi. Jäädessään mielestään ilman tarpeellista tukea, ori alkoi helposti arvailemaan tulevaa tehtävää ja liikkeen aloitus meni helposti sekamelskaksi. Kun Taffel oli mukana liikkeissä, oli suoritukset näyttäviä ja kauniita. Tämän orin kanssa tarkka läsnäolo ja keskittyminen on selvästi kaiken a ja o!


03.11.2014 kouluvalmennus, pitäjänä Bertta - Tänään valmensin ensimmäistä kertaa jo valmiiksi melko iloisen näköistä taffelia ja tämän ihanaa, tummaa kouluhevostansa Tikkiä. Tikki näytti jo heti alkuverkoissa todella virkeältä tapaukselta, ehkä jopa vähän liiankin! Kun alettiin vihdoin ja viimein vääntelemään valmennuksen ensimmäistä tehtävää, Tikki oli jo vähän mahdottomalla päällä, vaikka se toki hyvin ratsastajaansa kuuntelikin. Tehtävä kuului siis näin: toiselta lyhyeltä sivulta piti kääntyä ensin vain normaalisti, mutta huolellisesti kentän keskelle päin ja väistää sitten toisen pitkän sivun loppupäähän. Toisella lyhyellä sivulla ratsukon oli vielä tarkoitus tehdä pysähdyksiä ja pitkällä sivulla lisäksi avotaivutuksia ihan runsaasti. Ratsukko suoritti tehtävää oikein hyvän näköisesti, tästä taffelia ja hevostaan jo paljon kehuinkin - ja syystä! Seuraavaksi alettiin jo vähän laukkaamaan kun oli tuota samaista tehtävää menty jo laukassakin. Tällä kertaa tehtävä oli kutakuinkin sama, toisella lyhyellä sivulla piti nyt vain tehdä pysähdyksien sijasta käyntisiirtymät ja pitkällä sivulla avojen sijasta sulkutaivutuksia vastalaukassa, joka nousisi siis käyntisiirtymän kautta käynnistä. Lopeteltiin tehtävä hyvään pätkään, joita tulikin todella paljon. Sitten taffel ja Tikki saivat aloitella loppuverkkoja taivutuksien ja kaiken maailman volttien sekä ympyröiden parissa!


27.11.2014 kouluvalmennus, pitäjänä Wolf - Viimeaikoina hevospiireissä lähes kaikkialla on jaeltu joulumieltä, toisinaan erilaisten tapahtumien järjestämisen muodossa, toisilla on ehkä ollut mahdollisuus vain glögi- ja piparitarjontaan tallillaan, mutta joka tapauksessa moni on jollain tapaa jakanut joulumieltä eteenpäin. Niinpä minäkin sitten päätin, että jaan myös joulumieltä eteenpäin, tällä kertaa siinä muodossa, että tarjoan ilmaisen valmennuksen jollekin! Ystäväni taffel ystävällisesti lupasi ottaa vastaan tämän tarjouksen, joten matkustin hänen luokseen Norjaan Granstandiin pitämään valmennusta hänelle ja hänen suomenpuoliveriorilleen White Tsikatilolle. Lupasin, että taffel saa itse päättää valmennuksen aiheen, joten aiheenamme oli sitten jonkinlainen GP-tason jumppasarja, jossa tarkoituksena oli siis harjoitella kaikkia niitä liikkeitä, joita GP-tason radalla voi joutua esittämään. Yhteistuumin päätimme pitää valmennuksen lyhyenä, mutta tehokkaana, jotta Tikki ei ehtisi kyllästyä tehtäviin ja koko työskentelyyn.

Paikalle saapuessani taffel oli jo ottanut Tikin kanssa alkuverryttelyt, joten pääsimme heti aloittamaan tehtävät. En ollut aiemmin nähnyt tämän ratsukon työskentelyä, joten pyysin heitä ensin esittämään muutaman pohkeenväistökierroksen sekä koottua laukkaa ja laukanvaihtoja. Nämä alkuharjoitukset sujuivat oikein hyvin, Tikki oli koko ajan kuulolla oikein mainiosti ja taffelin avut olivat sopivan huomaamattomia, mutta selkeästi silti hevoselle ymmärrettävissä, koska Tikki teki juuri sitä, mitä pitikin. Hevonen kulki hienosti muodossa ja sen liikkeet näyttivät oikein hyviltä, eikä ratsukon keskinäisessä työskentelyssä ainakaan näiden ensimmäisten harjoitusten perusteella vaikuttanut olevan mitään sen suurempaa korjattavaa.

Seuraavaksi tehtäväksi annoin vetreytykseksi tehdä pitkällä sivulla laukanvaihtoja joka askeleella, tarkoitus oli saada peräkkäin mahtumaan ainakin kuusi laukanvaihtoa. Ensimmäisellä yrityksellä ensimmäinen laukanvaihto tuli hieman myöhässä, eikä vaihtoja mahtunut yhdelle sivulle kuin viisi, mutta toisella yrityksellä sekin onnistui jo huomattavasti paremmin ja ohjeistin ratsukkoa toistamaan harjoituksen muutamaan otteeseen. Kun ongelmia laukanvaihtojen suhteen ei ilmentynyt, siirryimme hieman vaativampiin tehtäviin, nimittäin tarkoitus oli harjoitella piaffea ja passagea, jotka mitä ilmeisimmin olivat pienoinen ongelmakohta Tikille. Olin kuullut, että ori toisinaan turhankin tehokkaasti on siirtymässä niiden välillä.

Niinpä ohjeistin taffelia ohjaamaan Tikin kentän keskelle passagessa, vaihtamaan siinä piaffeen, sitä muutaman askeleen verran ja sitten loppumatka passagea. Kuten arvioin, Tikki oli turhan aikaisin hidastamassa vauhtiaan piaffeen jo ennen kuin taffel antoi sille käskyä tehdä sitä. Ohjeistin taffelia ohjaamaan Tikin reilusti keskelle asti siitäkin huolimatta, että se ehtisi välissä ottamaan piaffessa muutaman askeleen. Seuraavaksi Tikki ei oikein malttanut pitäytyä piaffessa, vaan oli jo parin askeleen jälkeen vaihtamassa takaisin passageen. Ohjeistin tässäkin kohtaa taffelia reippaasti ohjaamaan Tikin uudestaan piaffeen, jottei se lähtisi etuilemaan tehtävien kanssa. Vasta, kun askelia yhdessä piaffekerrassa oli tullut vähintään viisi, sai ratsukko jatkaa kentän loppuun asti passagessa. Koska ensimmäinen kerta ei ollut sujunut läheskään niin ihanteellisesti kuin olisi voinut onnistua, ohjeistin ratsukkoa toistamaan harjoituksen. Sillä kertaa Tikki jopa malttoi hieman paremmin odottaa siirtymisien kanssa, mutta havaittavissa oli edelleen pientä hätiköintiä, joten pyysin tehtävästä vielä kolmannen ja neljännen toiston. Neljännellä kerralla se sujui jo mainiosti ja Tikki malttoi kuunnella ratsastajan ohjeita ennen siirtymistä seuraavaan tehtävään. Lopuksi harjoitus otettiin vielä kerran, mutta tällä kertaa piaffessa tuli pysyä ainakin kymmenen askeleen verran. Sekin sujui hyvin nyt, kun Tikki oli saatu sopivasti kuulolle sen suhteen, milloin tuli vaihtaa takaisin passageen.

Ikään kuin loppuverryttelyiksi otettiin vielä sulku- ja avotaivutuksia ravissa ja laukassa ja lopuksi ratsukko sai vielä ravailla kentän ympäri muutamaan kertaan ennen loppukäyntejä. Tämän jälkeen sekä ratsu että ratsastaja olivat jo huomattavan väsyneitä intensiivisen valmennuksen johdosta, joten ystävän palveluksena lupasin vielä hoitaa Tikin yökuntoon karsinaan, jotta taffel pääsisi tällä kertaa vähän helpommalla.


01.12.2014 kouluvalmennus, pitäjänä Bertta - Sain valmentaa jo toista kertaa tumman väristä puoliverioria, Tikkiä, taitava kuskinsa taffel selässään tietysti! Kuten edelliselläkin kerralla, tänään olisi tarkoitus ehtiä koko tämän kouluvalmennuksen aikana tekemään niin pohkeenväistöjä ja avo- sekä sulkutaivutuksia, kuin lopuksi parit laukanvaihdotkin. Taffel ja Tikki ravailivat heti alkukäyntien jälkeen muutaman kierroksen verran reipasta ja melko lennokkaankin näköistä ravia uraa pitkin ympäri kenttää. Pohkeenväistöjen tekemistä aloitellessa laitoin ratsukolle parit kartiot tarkoituksena tehdä vähän aivan pieniä ympyröitä, eli oikeastaan voltteja, jos tarkemmin sanotaan. Pohkeenväistöt sujuivat todella hyvin heti alkuun ja Tikki kuunteli todella hyvin ratsastajaansa. Kuitenkin aina kun taffelin keskittyminen vähänkään herpaantui, Tikki oli jo lähtemässä kiemurtelemaan vähän omille teilleen. Väistöjä tehtiin siis tällä tavalla: lyhyen sivun keskeltä käännyttiin kentän keskiosaan päin ja siitä väistettiin rauhassa pitkän sivun alkuun tai loppuun, ihan miten sen vain tykkää ajatella. Kun pohkeenväistöt oli suoritettu onnistuneesti joka askellajissa, käskin taffelin ja jo pikkiriikkisen hikisen Tikin alkaa tehdä avo- ja sulkutaivutuksia pitkillä sivuilla, ensin ravissa ja vähän ajan päässä laukassakin. Lyhyet sivut mentäisiin tässä tehtävässä käynnissä ja niiden keskellä tehtäisiin aina pysähdys. Vaikka Tikkiä olisi tehnyt mieli vähän pidennellä kesken avotaivutuksien teon, se pysyi helposti ja kevyesti taffelin avuilla, jonka johdosta minun piti kehua toden teolla tämän tehtävän loistavaa onnistumista! Nyt olisi vuorossa vielä tämä jonkin sortin laukanvaihtotehtävä! Itse laukanvaihdot tehtäisiin siis lävistäjällä, vai miksi sitä nyt kutsutaan. Kuitenkin, ensin tehtiin ihan normaalisti vain yksi laukanvaihto per "kierros", mutta pian tehtiin jo sarjavaihtojakin. Mitään moitittavaa ei ratsukon yhteistyössä ollut ja he pääsivätkin jo ihan pian tämän tehtävän jälkeen ravailemaan loppuraveja ja kävelemään loppukäyntejä pitkin ohjin.