Kun lähdetään etsimään mitä tahansa uutta asiaa, mihin sijoitetaan rahaa ja aikaa, halutaan aina tietenkin maksimoida sijoittamisesta saatava hyöty. Vertaillaan, tutkitaan, kysytään suosituksia ja lasketaan, mikä tarjoaa oman budjetin rajoissa kaikista eniten. Täytyy löytää se paras.

Palvelualalla, mitä asiakastöinä toteutettava valokuvauskin erittäin suurelta osin on, tähän hakuprosessiin kuuluu mielestäni myös kokeilu. Kun työskennellään ihmisenä toisen ihmisen kanssa, ei auta tekninen osaaminen ja miljoonakalliit työlaitteet, jos henkilökemiat eivät kohtaa ja kaikki osapuolet vain suorittavat tai muuten ovat vähän epämukavassa tilassa. Kuvaajan ja kuvauksen tilaajan visiot täytyy kohdata niin, että kaikki tietävät mitä ollaan hakemassa, mitä vaaditaan lopputulokseen pääsemiseen ja miten paljon rajoja pystytään venyttämään kokeilemisen nimissä. Oikein huippu asiakaspalvelija ja supliikki luonne saa kenet tahansa tuntemaan olonsa rennoksi ja kotoisaksi, mutta koska itse en luontainen myyntimies ole, on siihen pitänyt vähän opetella ja silti edelleen huokaisen aina helpotuksesta, kun kameran puolelle päätyy joku tyyppi jonka kanssa tunnetaan jo sen verran, että molemmat tiedetään mitä on tulossa.

Olen siinä onnellisessa asemassa, että minulla on nyt kaksin kappalein ystäviä, joiden yhteensä kuutta hevosta saan lainata käytännössä mihin tahansa ideaan, mitä mieleen tulee. Vastaavasti nämä ystävät tietävät, että täältä löytyy aina kuvaaja valmiina toteuttamaan mitä tahansa ideoita, mitä he sattuvat saamaan. Kuvaustilanteet eivät ehkä sivustaseuraajien silmään näyttäisi siltä, että näitä on takana jo vähintään kymmenkunta kummankin luottotoverin kanssa, mutta se ei haittaa – me ollaan tutustuttu, opittu tuntemaan toisemme ja tietämään omat roolit, jotta paras mahdollinen lopputulos saadaan toteutettua, joka kerta.